ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Tuesday 19 March 2024
Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας

Το Ελληνικό Δίκτυο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας (ΕΔΔΕΠΟ) και το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, στην Αθήνα, στις 28-30 Μαρτίου 2024. Η θεματική του Συνεδρίου ήταν «Η Διεθνής Πολιτική Οικονομία στον 21ο Αιώνα: Από την παγκοσμιοποίηση στον πολυκεντρισμό;» και στόχο είχε να φέρει στο προσκήνιο τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό σύστημα που έχουν υπονομεύσει την ισχυρή τάση παγκοσμιοποίησης των προηγούμενων ετών και ευνοούν τη μετάβαση προς έναν πολυκεντρικό διεθνές σύστημα. Στο Συνέδριο δημοσιοποιήθηκαν αποτελέσματα ερευνών που άπτονται διαφορετικών ενοτήτων στο πλαίσιο της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας όπως η Διεθνής Πολιτική Οικονομία της Ενέργειας, οι Γεωπολιτικές και Γεωοικονομικές Προκλήσεις, το Διεθνές Νομισματικό και Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και Επιστήμη και Τεχνολογική Καινοτομία μεταξύ άλλων.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα την Πέμπτη 28 Μαρτίου και συνέχισε με 10 συνεδρίες έως και το Σάββατο 30 Μαρτίου. Μπορείτε να βρείτε διαθέσιμη την ομιλία του κ. Στουρνάρα με τίτλο «Διδάγματα από την εμπειρία της παρατεταμένης περιόδου μηδενικών επιτοκίων και των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής» εδώ σε pdf και εδώ διαθέσιμη σε βίντεο. Στο Συνέδριο επίσης συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο κ. Γιώργος Παγουλάτος, Πρέσβυς - Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ελλάδας στον Ο.Ο.Σ.Α με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο «The times they are a-changin’: μετασχηματισμοί και προκλήσεις της διεθνούς πολιτικής» για τα τρέχοντα ζητήματα της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας αλλά και τη θέση της Ευρώπης στο νέο υπό διαμόρφωση διεθνές σύστημα.

Οι συνεδρίες των τριών ημερών με τη συμμετοχή ειδικών του κλάδου, πανεπιστημιακών και υποψήφιων διδακτόρων, από  την Ελλάδα και το εξωτερικό,  ανέδειξαν το υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης στη μελέτη της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, απέδειξαν πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αλλά και ανάγκη για επιστημονική έρευνα και συνεργασίες σε έναν επιστημονικό κλάδο λιγότερο προβεβλημένο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό σύστημα.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου έγινε και η παρουσίαση της "Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας ΑΜΚΕ" (ΕΔΕΠΟ) που αποτελεί μετεξέλιξη του ΕΔΔΕΠΟ. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Κατσίκας και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αναστάσιος Χάρδας παρουσίασαν τους στόχους της Εταιρείας αλλά και τις ενέργειες για τη σύστασή της. Κατά τις τρεις ημέρες του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και τους εταίρους της Εταιρείας για μελλοντικές δράσεις και συνεργασίες για την προώθηση της μελέτηςτης Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στον ελληνικό επιστημονικό χώρο.

Βρείτε εδώ την πρόσκληση του Συνεδρίου και εδώ το πλήρες πρόγραμμα των εργασιών.